Vesimelonista vihreää polttoainetta

Mehukkaat vesimelonit voivat päätyä polttoaineeksi.

tiistai 23. maaliskuuta 2010 teksti John Roach, National Geographic News

Liian rumien vesimelonien mehusta voi tulla uusi etanolin lähde, todetaan Biotechnology for Biofuels -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Sen mukaan viidesosa Yhdysvalloissa viljellyistä vesimeloneista jää poimimatta joko väärän muodon tai pilkkujen vuoksi.

Tutkimuksessa mukana ollut kemisti Wayne Fish, joka työskentelee Oklahomassa maatalauden tutkimuskeskuksessa, sanoo, että viidesosa on varsin huomattava määrä, sillä yhdeltä hehtaarilta saadaan noin 150 tonnia vesimeloneja.

Fish oli kollegoineen tekemässä koetta, jossa he uuttivat vesimelonin mehusta antioksidantteja, kun he havaitsivat, että sokeripitoinen neste voisi olla hyvä etanolin lähde.

Kotipolttoista

Tutkijat tekivät laboratoriossa useita eriä hedelmäviinaa ennen kuin he saivat optimoitua prosessin. Työn tuloksena 0,4 hehtaarin vesimelonipellolta saatiin 87 litraa etanolia.

Fish kertoo, että vesimeloninviljelijät, joiden viljelyala on 120–400 hehtaaria, voisivat käyttää tuottamansa etanolin itse. Suuremmilta viljelmiltä etanolia saataisiin myös myyntiin.

Viallisten vesimelonien kuljetus etanolilaitokseen sen sijaan ei ole taloudellisesti kannattavaa. Fish toteaakin, että tässä tapauksessa parempi vaihtoehto olisi tilalta toiselle liikuteltavien laitosten perustaminen.

Fish vertaa prosessia kotipolttoisen viinan tekoon, vaikka mittakaava on isompi ja laboratoriossa tehdään muutamia erikoistemppuja.

Olutta vesimeloneista?

Tutkijat olivat keskittyneet tutkimaan vesimelonien mahdollista energiakäyttöä, mutta he eivät silti voineet olla maistamatta erikoista ilolientä.

"Se ei tapa, mutta en usko, että kapakoihin lähiaikoina ilmestyy vesimeloniolutta", naurahtaa Fish.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...