Vihreän vallankumouksen kääntöpuoli

Hupenevan monimuotoisuuden synnyttäminen domestikaation kautta kesti yli 10 000 vuotta. Luonnonkasvin tai villin eläinlajin tiettyjen haluttujen ominaisuuksien valikoiva jalostaminen alkoi tempoilevana yritysten ja erehdysten prosessina, jonka motivaattorina toimi ikiaikainen tekijä: nälkä. Esimerkiksi luonnonvehnä varistaa kypsyneet siemenensä maahan, jotta kasvi voi siementää itse itsensä. Varhaiset viljelijät poimivat joukosta sellaista vehnää, joka sattumanvaraisen mutaation ansiosta ei varistanut siemeniään ja oli siten sadonkorjuun kannalta ihanteellinen.

maanantai 11. heinäkuuta 2011

Hupenevan monimuotoisuuden synnyttäminen domestikaation kautta kesti yli 10 000 vuotta. Luonnonkasvin tai villin eläinlajin tiettyjen haluttujen ominaisuuksien valikoiva jalostaminen alkoi tempoilevana yritysten ja erehdysten prosessina, jonka motivaattorina toimi ikiaikainen tekijä: nälkä.

Esimerkiksi luonnonvehnä varistaa kypsyneet siemenensä maahan, jotta kasvi voi siementää itse itsensä. Varhaiset viljelijät poimivat joukosta sellaista vehnää, joka sattumanvaraisen mutaation ansiosta ei varistanut siemeniään ja oli siten sadonkorjuun kannalta ihanteellinen.

Viljelijät ja kasvattajat kehittivät vaivalloisesti karjarotuja ja kasvilajikkeita, jotka sopivat paikallisen ilmaston ja ympäristön eriskummallisuuksiin. Kukin domestikoitu siemen tai rotu oli vastaus jonkin tietyn paikan tiettyyn pulmaan – esimerkiksi kuivuuteen tai tautiin.

Esimerkiksi North American Gulf Coast Native -lammas viihtyy korkeassa lämmössä ja ilmankosteudessa ja pystyy hylkimään loisia tehokkaasti. Syrjäisten Orkneysaarten North Ronaldsay -lammas pystyy elämään pelkällä meriheinällä. Zebu-naudat hylkivät punkkeja paremmin kuin muut rodut. Pieni kyttyrätön, lyhytsarvinen etiopialainen Sheko-nauta on hyvä maitorotu, joka sietää ankaria oloja ja on vastustuskykyinen unitaudille.

Tällaiset sopeumapiirteet ovat korvaamattomia paitsi paikallisille viljelijöille myös kaupallisille kasvattajille eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi suomenlammasta jalosti pitkän aikaa vain pieni kasvattajajoukko, mutta nyt rodusta on tullut tärkeä koko lammasteollisuudelle, koska se synnyttää suuria poikueita.

Fayoumi-kana, faraoiden ajoilta peräisin oleva kotoperäinen egyptiläislaji, on ahkera munija, joka sietää hellettä ja monia tauteja. Kiinalainen Taihu-sika on niin ikään suosiossa, koska se tulee toimeen halvalla väkirehulla ja on erittäin hedelmällinen: pahnueissa on kuuttatoista porsasta, kun länsimaisten rotujen keskiarvo on kymmenen.

Tilanteen ironia piilee siinä, että ruuantuotantomme monimuotoisuuden vaarallinen hupeneminen on odottamaton seuraus eräästä maatalouden riemuvoitosta. Tarina on vanha ja tuttu. 30-vuotias kasvipatologi nimeltä Norman Borlaug matkusti vuonna 1944 Meksikoon auttamaan taistelussa laajaa nälänhätää aiheuttanutta mustaruoste-epidemiaa vastaan.

Risteytettyään useita eri vehnälajikkeita eri puolilta maailmaa hän sai aikaan mustaruosteresistentin, satoisan hybridin, joka auttoi Intiaa ja Pakistania miltei kaksinkertaistamaan vehnäntuotantonsa – ja pelasti miljardi ihmistä nälkiintymiseltä. Tämä niin kutsuttu vihreä vallankumous auttoi viemään modernia teollista maataloutta kehitysmaihin.

Vihreä vallankumous ei kuitenkaan tuonut pelkkää auvoa. Ajan mittaan viljelijöistä tuli vahvasti riippuvaisia laajalle sopeutetuista, satoisista kasveista, ja paikallisiin oloihin sopeutuneet lajikkeet jäivät paitsioon.

Laajojen peltojen kylväminen geneettisesti yksimuotoisilla siemenillä auttaa kyllä kasvattamaan satoja ja poistamaan välittömän nälän, mutta satoisat lajikkeet ovat myös geneettisesti heikompia ja vaativat laajaa kemiallisten lannoitteiden ja myrkyllisten torjunta-aineiden käyttöä. Sama pätee tehokkaisiin hyötyeläinrotuihin, jotka tarvitsevat usein kallista väkirehua ja lääketieteellistä hoitoa selviytyäkseen vieraissa ilmastoissa.

Hinku lisätä tuotantoa syrjäyttää markkinoilta paikallisia lajikkeita ja laimentaa samalla eläinten perimän monimuotoisuutta. Sen seurauksena maailman ruuantuotannosta on tullut laajalti riippuvaista yhä vähemmistä roduista, jotka on kehitetty maksimaalista tuotantoa varten: Rhode Island Red -kana, Large White -sika, Holstein-lehmä. Kun olemme keskittyneet tuottamaan yhä enemmän, olemme altistaneet itsemme tulevalle ruokapulalle.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...