Yletön sokerin käyttö lihottaa ja tappaa

Iso määrä sokeria ei tarkoita vain tyhjiä kaloreita - se on suoranaista myrkkyä elimistölle

tiistai 26. marraskuuta 2013 teksti Rich Cohen

Lihavuus on tunnetusti lisääntynyt suoranaisen epidemian lailla etenkin Yhdysvalloissa. Vaikka amerikkalaisten ruokavaliossa on nykyisin vähemmän rasvaa kuin 20 vuotta sitten, ylipainoisten määrä on vain kasvanut. Suomessakin jo yli puolet aikuisista voidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan luokitella ylipainoisiksi ja joka viides lihavaksi.

Sokeri rasvoittaa maksaa

Coloradon yliopiston nefrologin Richard Johnsonin ja monien muiden asiantuntijoiden mukaan ensisijainen syy tähän on sokeri, ja eritoten fruktoosi eli hedelmäsokeri. Sakkaroosi eli tavallinen sokeri sisältää yhtä paljon glukoosia ja fruktoosia, joista jälkimmäistä hedelmät sisältävät luonnostaan. Johnson selittää, että siinä missä glukoosi hajoaa solujen aineenvaihdunnassa pitkin kehoa, fruktoosin käsittelystä vastaa pääosin maksa. Jos sitä syö liikaa ja helposti sulavassa muodossa, esimerkiksi juuri virvoitusjuomina tai makeisina, maksa pilkkoo fruktoosin ja tuottaa triglyserideiksi kutsuttuja rasvoja.

Vaarana diabetes

Osa triglyserideistä jää maksaan, joka voi pitkän altistuksen myötä rasvoittua ja vioittua. Iso osa triglyserideistä kulkeutuu kuitenkin verenkiertoon. Ajan mittaan verenpaine nousee ja kudokset muuttuvat yhä vastustuskykyisemmiksi insuliinille. Haima reagoi tuottamalla lisää insuliinia tilanteen tasoittamiseksi. Kehitys johtaa lopulta metaboliseksi oireyhtymäksi (MBO) kutsuttuun tilaan, jolle on tunnusomaista keskivartalolihavuus, korkea verenpaine ja muut aineenvaihduntahäiriöt, jotka saattavat hoitamattomina johtaa kakkostyypin diabetekseen ja kaupan päälle vielä kohonneeseen sydänkohtauksen vaaraan.

Sokeri on myrkkyä Yhdysvaltain sydäntautiliitto liittyi hiljattain ruokavalion liiasta sokerista varoittavien joukkoon. Se tosin perusteli varoitustaan sillä, että sokeri sisältää vain tyhjiä kaloreita ilman mitään ravintohyötyjä. Johnsonin ja hänen kollegoidensa mukaan se ei kuitenkaan ole villakoiran ydin. Liika sokeri ei merkitse vain tyhjiä kaloreita; se on myrkkyä. "Asialla ei ole mitään tekemistä kalorien kanssa", sanoo endokrinologi Robert Lustig Kalifornian yliopiston San Franciscon toimipisteestä. "Sokeri on suorastaan myrkyllistä, jos sitä nauttii isoina annoksina."

Jos sokeri on meille niin haitallista, miksi ihmeessä himoitsemme sitä? Lataa koko artikkeli, ja lue vastaus sieltä:

Kun napsautat painiketta, sinua pyydetään kirjautumaan sivustoon. Jos et vielä ole rekisteröitynyt natgeo.fi-sivuston käyttäjäksi, voit tehdä sen nyt samalla. Se vie vain minuutin eikä se maksa mitään.

Sokerihiiret

Sokeriverotyöryhmän raportti vuodelta 2012 kertoo, että tavallisen sokerin kulutus on vakiintunut Suomessa reiluun 30 kilogrammaan vuodessa henkilöä kohden. Tieto on peräisin ravintotaseesta (2010), jonka tiedot ovat kuitenkin sokerin osalta epätarkkoja.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...