Sininen marmorikuula: Nasan kuvia Maasta vuodesta 1972 tähän päivään

Nasan uusin kuva paljastaa, miltä Maa näyttää 1,6 miljoonan kilometrin päästä. Uuden maapallokuvan kunniaksi esittelemme galleriassa myös vanhempia otoksia.

torstai 30. heinäkuuta 2015 teksti Becky Little

Maa avaruudesta nähtynä

Heinäkuun 20. päivänä 2015 Nasa julkaisi uuden avaruudesta otetun Maan kuvan. Se on viimeisin sarjassa, joka alkoi vuonna 1972 kuuluisalla Blue Marble- eli Sininen marmorikuula -kuvalla. Tämän Apollo 17:n miehistön ottaman ensimmäisen maapallokuvan jälkeen avaruushallinto Nasa on julkaissut monia muita kuvia, mutta ne kaikki on koottu useasta eri otoksesta. Maapallon päiväpuolta esittävä uusin kuva sen sijaan on otettu taas vain yhdellä laukauksella.

Ainutlaatuisen kuvan nappasi satelliitti Deep Space Climate Observatory (DSCOVR), joka on helmikuusta asti kiertänyt vakaalla radalla Auringon ja Maan välissä noin 1,6 miljoonan kilometrin päässä Maasta. Sijaintinsa vuoksi DSCOVR näkee Maasta aina Auringon valaiseman puolen. Yhdysvaltojen valtamerten ja ilmakehän tutkimuslaitos NOAA kerää tietoja satelliitista, joka muun muassa voi havaita Auringon magneettimyrskyt ennen kuin ne osuvat Maahan.

Kun Apollo 17:n astronautit ottivat kuuluisan kuvansa, matkaa avaruusaluksesta Maahan oli noin 45 000 kilometriä. Uusin kuva sen sijaan on napattu peräti 1,6 miljoonan kilometrin etäisyydeltä. Vuoden 1972 kuvaan verrattuna se vaikuttaa sinisemmältä, koska Maan ilmakehän happimolekyylit sirottavat auringonvaloa. Seuraavien kuvien värejä säädetään niin, että maa-alueet erottuvat selvemmin. Uusia kuvia tulee nähtäville internetiin syksyn 2015 kuluessa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...