Tältäkö tulevaisuuden setelit näyttävät?

Useissa maissa on siirrytty käyttämään muovista valmistettuja seteleitä. Niiden valmistaminen on kalliimpaa kuin paperisten seteleiden, mutta ne kestävät kauemmin ja niitä on vaikeampi väärentää.

perjantai 6. heinäkuuta 2012

Kanadan setelikanta on parhaillaan uudistumassa. Vuoden 2013 loppuun mennessä liikkeelle lasketaan enää polymeeriseteleitä, joissa on koko joukko väärentämistä vaikeuttavia turvatekijöitä.

Uusia 50:n ja 100 dollarin seteleitä on jo kierrossa, ja vaikka muovirahan valmistaminen onkin paperista kalliimpaa, käyttöikä on 2,5-kertainen paperiseteleihin verrattuna.

Uudenlaisia turvatekijöitä ovat esimerkiksi leveä, läpinäkyvä hologrammiraita ja vaahteranlehti, jonka numerot näkyvät vain tietyssä valossa. Setelien suunnittelussa painotettiin eritoten turvallisuutta, sanoo Kanadan pankin nykyinen johtaja Gerry Gaetz.

Väärennetystä rahasta koitui kanadalaisille pahimmillaan, vuonna 2004, noin kymmenen miljoonan euron vahingot. Muovisia seteleitä käytetään jo muutamassa muussakin maassa; ensimmäisenä ne otti käyttöön Australia vuonna 1988.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...