Tutkija leikkasi tukkansa säilyttääkseen henkensä

Metsäbiologi Nalini Nadkarni joutui leikkaamaan tukkansa poikki 45 metrin korkeudessa. Hän istui puun latvassa tutkimassa kasvi- ja eläinmaailmaa, kun hän yhtäkkiä juuttui kiinni palmikostaan.

tiistai 22. huhtikuuta 2014

Olen tutkinut metsän latvustoissa eläviä kasveja ja eläimiä 30 vuoden ajan. Puissa kiipeilyyn liittyy aina vaaroja vähän samaan tapaan kuin vuorikiipeilyynkin. Kun puihin kiipeää päivä toisensa perään joskus jopa kuukausikaupalla, saattaa kuitenkin unohtaa keikkuvansa kymmenien metrien korkeudessa. Voileivän syönti puussa tuntuu aivan tavalliselta eväspaussilta.

Letti tarttui sulkurenkaaseen

Minulla oli tapana pitää pitkiä hiuksiani kahdella letillä, jotka kiinnitin takaraivolle pois tieltä. Yhtenä päivänä unohdin kuitenkin laittaa palmikot kiinni. Tunsin kiipeilyköyteni kiristyvän alapuolellani, ja parissa sekunnissa se pingottui kireäksi ja puristui poskeani vasten. Köyteni juoksee valaanpyrstöksi kutsutun ja tavallisesti hallintaa helpottavan sulkurenkaan läpi, mutta nyt lettini oli tarttunut tuohon kiinnikkeeseen – ja köysi kiristyi kiristymistään.

Hiukset kunnia-asia

Yritin ensin kiskoa itseäni ylöspäin, sitten yritin repiä palmikkoa irti, mutta en onnistunut ja kipu vain yltyi. Viiden minuutin jälkeen totesin, että minun on pakko leikata hiukseni poikki. Olen aina mieltänyt itseni pitkähiuksiseksi. Isäni on kotoisin Intiasta, missä hiukset ovat suorastaan kunnia-asia, mutta kutrien merkitys alkoi vähentyä siinä puussa roikkuessani.

Letti pääsi museoon

Pidin itseäni yhdellä kädellä pystyasennossa, toisella nappasin taskustani linkkuveitsen ja aloin nirhata lettiä poikki. Kun viimeisetkin säikeet katkesivat, painoni laskeutui taas valjaiden varaan ja palmikkoni putosi maahan. Kapusin alas ja otin sen talteen. Meillä on latvustosta löytyneille omituisille asioille oma museonsa, ja laitoin lettini sinne muistutukseksi siitä, että latvustossa – tässä tapauksessa 45 metrin korkeudessa – on syytä olla aina valppaana.

Nalini Nadkarni

National Geographic -apurahan saaja

Vuodesta 1888 National Geographic Society on tukenut yli 10 000:ta tutkimusmatkaa ja -hanketta tiedon kartuttamiseksi niin maasta ja merestä kuin ilmastakin.

Erikoisala Metsäekologia

Paikka Costa Rica

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...