Tutkijat valmistivat 3D-tulostimella ihmisen korvan

UUTTA TIETOA: Yhdysvaltalaistutkijat ovat onnistuneet valmistamaan 3D-tulostimella toimivan varaosan ihmiselle. Toiveena on, että läpimurto mullistaa tulevaisuuden elinsiirrot.

torstai 3. maaliskuuta 2016 teksti Nadia Deleuran

Ihmisille voidaan valmistaa 3D-tulostimella elinkelpoista kudosta.

Eläimillä tehtyjen kokeiden jälkeen tutkijaryhmä on löytänyt mallin, jonka avulla 3D-tulostimella saadaan aikaan elinkelpoista ihmiskudosta.

”Kudos ja elintulostin lisäävät toiveitamme siirteiden valmistamisesta potilaille”, toteaa Wake Forest Baptist Medical Centerin johtava tutkija Anthony Atala.

Rottakoe viitoitti tietä Rottiin siirrettiin 3D-tulostimella valmistettuja korva-, luu- ja lihasrakenteita.

Kudos oli rotilla toimintakelpoista jo kahden viikon kuluttua: se säilytti rakenteensa ja muodosti ympärilleen uutta kudosta, rustoa ja hermosoluja.

3D-tulostetun kudoksen biohajoavan muovin ja vesipohjaisen geelin yhdistelmä säilytti muotonsa, ja geelin kudossolujen ansiosta rakenteet jatkoivat kasvuaan rotilla.

Mullistavaa kokeessa oli, että kudoksen lisättiin tulostuksen yhteydessä pieniä mikrokanavia. Kanavia pitkin ravinto ja happi kulkeutuvat 3D-tulostettuun kudokseen, pitävät sen elossa ja muodostavat kudoksen ympärille verisuonia.

Räätälöidään ihmistä varten Rottakokeet viittaavat siihen, että 3D-tulostuksella saadaan aikaan toimivaa, elinkelpoista kudosta myös ihmisille.

Kudos voidaan tulostaa muodossa, joka sopii täsmälleen puuttuvaan ruumiinosaan.

Vaarana ei siis ole se, että tulostetun elimen saada ihminen muuttuu Frankensteinin näköiseksi, sillä 3D-tulostimella valmistettu ruumiinosa sopii täydellisesti vartaloon.

Magneettikuvauslaitteen tai 3D-ohjelman avulla voidaan nimmittäin valmistaa digitaalinen malli alueesta, joka on viallinen tai puuttuu.

Ruumiinosien 3D-tulostus siirtää voodoo-rituaalit historiaan Jos 3D-tulostimella valmistettujen toimivien ruumiinosien kehitys etenee tähän tapaan, perinteiset elinsiirrot voivat tulevaisuudessa tuntua ikivanhoilta ”voodoo-rituaaleilta”.

Uraauurtava tutkimus voikin mullistaa tulevaisuuden elinsiirrot:

”3D-tulostus on keino, jolla voidaan tuottaa kaikenlaista elävää kudosta ja elimiä elinsiirtoleikkauksiin”, Anthony Atala toteaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...