Vauvasiru paljastaa huonot vanhemmat

Vuonna 2017 kaikki ruotsalaisen Norrtäljen kaupungin vastasyntyneet saavat vuorokauden ikäisinä sirun pakaraansa. Siru mittaa hormonitasoa ja tekee tarvittaessa hälytyksen suoraan kunnan sosiaaliviranomaisille.

torstai 31. maaliskuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Psyykkisiä ongelmia, oppimisvaikeuksia ja huonosti hoidettuja hampaita. Nämä ongelmat ovat lisääntyneet huimasti Ruotsissa 70 kilometriä Tukholmasta sijaitsevan Norrtäljen kaupungin 0–5-vuotiaiden lasten keskuudessa.

Tilanne oli niin vakava, että viranomaiset ovat päättäneet toimia.

Norrtäljen kunnan sosiaalijohtajan Hasse Borgin mukaan kysymys on suurelta osin siitä, että vanhemmat eivät huolehdi lapsistaan. Asiasta ovat raportoineet jo monet ruotsalaismediat.

Siru mittaa onnellisuushormonia

Kunta on nyt päättänyt, että kaikki Norrtäljessä vuonna 2017 syntyvät lapset, joita on arvioiden mukaan noin 500, saavat elimistöönsä hormonitasoa mittaavan sirun. Siru tarkkailee onnellisuushormonien eli oksitosiinin, dopamiinin ja endorfiinin tasoa.

Tarkkailu tapahtuu niin, että siru ottaa tietyin ajoin verikokeita erityisen mikrosuodattimen avulla. Mikrosuodatin osaa eritellä veren eri hormonit.

Siru on vain hieman riisinjyvää kookkaampi. KUVA: Hormony Inc.

Erikoisyksikkö valvoo

Sirun keräämät tiedot muutetaan sähköisiksi ja lähetetään lapsen elimistön ulkopuolella olevaan laitteeseen, joka välittää ne edelleen kunnan erikoisyksikölle.

Erikoisyksikön tärkein tehtävä on valvoa lasten onnellisuushormonitasoa.

Jos endorfiinin, dopamiinin ja oksitosiinin määrä veressä vähenee ja stressihormonien, kuten adrenaliinin ja kortisolin nousee, se on selvä merkki siitä, että lapsi ei voi hyvin. Sellaisissa tapauksissa erikoisyksikkö pyytää ennalta ehkäisevän sosiaalitoimen apua.

Siru asennetaan jo synnytysosastolla

Siru pitää asentaa viimeistään viisi tuntia syntymän jälkeen, sillä vain siten taataan oikeat mittaustulokset, todetaan sivun kehittäneestä Hormony Inc. -yrityksestä.

Siru on niin pieni, että se saadaan vietyä pakaran ihon alle kanyylilla. Sirun asentaminen ei satu sen enempää kuin rokotuskaan.

Norrtäljessä vuonna 2017 syntyvät lapset saavat pitää sirun elimistössään noin viisivuotiaaksi asti. Sen jälkeen siru poistetaan.

HUOM! Tämä oli aprillipila

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...